Sök:

Sökresultat:

14450 Uppsatser om Faktorer för yrkesstatus - Sida 1 av 964

Fritidspedagogers yrkesstatus : En studie om hur fritidspedagoger ser pÄ sin yrkesstatus

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur fritidspedagoger ser pÄ statusen i yrket. FrÄgestÀllningarna har utformats pÄ ett sÄdant sÀtt att de ska besvara bÄda hur fritidspedagoger ser pÄ sin yrkesstatus samt hur de anser deras yrkesstatus konstrueras. Sex stycken semistrukturerade intervjuer har genomförts och samtliga informanter upplever att deras yrkesstatus Àr lÄg. Det finns olika skÀl till varför informanterna anser detta men fyra aspekter Äterkom: lön, utbildning, yrkestiteln och dÄliga kunskaper om yrket. Fritidspedagogerna upplever att den lÄga yrkesstatusen beror pÄ att de har lÄga löner i relation till lÀrarna, de upplever att det finns lÄg kunskap om fritidsverksamheten och det viktiga pedagogiska arbetet fritidspedagoger utför.

LĂ€raryrket - ett yrke utan definierad status, The teaching profession - a profession without a defined status

Syftet med undersökningen Àr att diskutera synen pÄ lÀraryrkets status, genom att ta reda pÄ vilka faktorer som kan pÄverka ett yrkes status. För att kunna analysera den empiri som samlades in kommer Gunnel Colnerud och Kjell Granströms teorier om ett professionellt yrke att diskuteras. Ulfsdotter Erikssons avhandlig om bland annat yrkesstatus och Gerhard Arfwedsons teorier om lÀrarlöner och kvinnodominans inom lÀraryrket kommer ocksÄ att behandlas. Andy Hargreaves teorier anvÀnds för att diskutera de statusskillnader som redan i skolan prÀglar eleverna och de fungerar Àven som ett komplement till Arfwedsons teorier. Undersökningen genomfördes med hjÀlp av en kvantitativ metod, i form av enkÀter.

AnstÀllningsotrygghet hos arbetare och tjÀnstemÀn  samt betydelsen av anstÀllningsbarhet och anstÀllningsform

NedskÀrningar, effektiviseringar och omstruktureringar Àr idag nödvÀndigt för organisationers överlevnad. Detta har medfört förÀndringar i arbetslivet dÀr individer allt oftare utsÀtts för situationer som framkallar upplevelser av anstÀllningsotrygghet. Syftet med denna studie Àr att undersöka om det finns en skillnad i upplevd anstÀllningsotrygghet relaterat till individers yrkesstatus och yrkesgrupp samt att studera om anstÀllningsbarhet och anstÀllningsform kan predicera den upplevda anstÀllningsotryggheten. Data samlades in för Arbetslivskohorten 2004 respektive 2005 efter ett slumpmÀssigt urval frÄn Sveriges totalbefolkning. Analyserna baseras pÄ enkÀtsvar frÄn 1548 individer.

Vad gör vissa medarbetare mer benÀgna att sluta Àn andra? : En studie om hur medarbetares organisationsidentifikation och yrkesstatus pÄverkar deras intentioner att lÀmna sin organisation.

Lojalitet gentemot arbetsgivare har tidigare ansetts vara en merit för anstÀllda, medan det i dagens arbetsliv kan upplevas vara mer av en belastning. Lojala medarbetare fÄr ofta en sÀmre löneutveckling och blir mindre attraktiva pÄ arbetsmarknaden Àn de som med jÀmna mellanrum byter arbetsplats, vilket kan vara en orsak till att organisationer idag har problem med personalomsÀttningar dÀr individer lÀmnar sina anstÀllningar i snabbare takt Àn vad som förvÀntas. Detta stÀller höga krav pÄ organisationer att arbeta strategiskt med sitt personalarbete för att rekrytera rÀtt personal samt behÄlla dem. Studiens syfte var att undersöka varför vissa individer Àr mer benÀgna till att lÀmna sina organisationer Àn andra. Detta genomfördes genom att kvantitativt studera variablerna organisationsidentifikation, upplevd yrkesstatus och dess korrelation med individens intention att lÀmna sin organisation.

Perspektiv pÄ lÀraryrkets status En analys av uppfattningar bland gymnasielÀrare och LÀrarnas Riksförbund

Problemet som den hÀr uppsatsen belyser Àr att olika grupper, till exempel lÀrare, politiker och fackförbund för en diskussion om lÀraryrkets status, utan att beskriva vad de menar med begreppet status. Syftet med den aktuella studien Àr att belysa vad en grupp gymnasielÀrare respektive representanter frÄn LÀrarnas Riksförbund lÀgger i begreppet yrkesstatus och ta reda pÄ vilka faktorer de anser pÄverka yrkesstatusen. Vidare Àr syftet att stÀlla resultaten mot relevant forskning pÄ omrÄdet och ge förslag pÄ hur diskussionen om lÀrares yrkesstatus kan sÀttas in i ett större perspektiv kopplat till skolutveckling. Undersökningen bygger pÄ en textanalys av debattartiklar frÄn LÀrarnas Riksförbunds hemsida och en enkÀt som gymnasielÀrare svarat pÄ. BÄde textanalysen och enkÀten har en kvantitativ och en kvalitativ del.

Kommunikatören inte bara ?nice to have? utan ?need to have? : En jÀmförande studie av kommunikatörens upplevda yrkesstatus i privat respektive offentlig sektor

VÄrt samhÀlle idag prÀglas av ett ökat flöde av varor, tjÀnster och information och avstÄndet till vÀrlden runt omkring oss krymper. För organisationer innebÀr detta att kravet pÄ effektivitet har blivit ett faktum och i samband med information kan begreppet strategisk kommunikation vara nyckeln till framgÄng. Vi som studerar medie- och kommunikationsvetenskap funderar ofta pÄ vilka krav och förvÀntningar kommande arbetsgivare har pÄ oss kommunikatörer som snart ska ut pÄ arbetsmarknaden. Vi har ocksÄ funderat pÄ vilka arbetsgivare som bÀst kommer att kunna möta vÄr strÀvan efter intressanta och utvecklande arbetsuppgifter. I den diskussion som just nu pÄgÄr har vi uppmÀrksammat att mÄnga ser organisationer inom den privata sektorn som mer attraktiva Àn organisationer inom den offentliga.

En kvalitativ studie om socialsekreterares syn pÄ sin yrkesstatus

 Under Är 2008 utbetalades 9,5 miljarder svenska kronor som ekonomiskt bistÄnd till 4,2 procent av Sveriges befolkning. DÀrigenom har det ekonomiska bistÄndet en stor plats i det svenska sociala arbetet. Trots detta har handlÀggning av ekonomiskt bistÄnd en lÄg status dÄ arbetet anses vara enkelt att utföra i förhÄllande till andra delar av det sociala arbetet. Syftet med studien var att undersöka hur socialsekreterare som handlÀgger ekonomiskt bistÄnd erfar sin yrkesstatus. Metoden var i kvalitativ form och halvstrukturerade intervjuer genomfördes med tre socialsekreterare.

Kvinnliga socionomers syn pÄ sitt framtida yrke : En studie om förvÀntningar pÄ yrkesroll, yrkesstatus och professionalitet i socialt arbete

Syfte:Jag har velat svara pÄ frÄgestÀllningarna hur maskulinitet och femininitet framstÀlls i "The Vampire Diaries"Tidigare forskning:I min teori har jag utgÄtt frÄn Linda Fagerström och Maria Nilson som har forskat om hur medier pÄverkar vÄra perspektiv angÄende genus, Marguerite Morits som har studerat filmer och serier i televisionen i Amerika pÄ 1970-talet utifrÄn ett genusperspektiv och Emile Durkheim som har studerat maskulinitet och femininitet i samhÀllet utifrÄn ett historiskt perspektivMetod och material:Jag har utfört en semiotisk analys av de tre första avsnitten i den första sÀsongen av "The vampire diaries". Det Àr en serie som sÀnds i televisionen pÄ kanalen TV6 i Sverige och pÄ kanalen CW i Amerika. Semiotik kan kortfattat beskrivas som teckenlÀra. I analysen har jag utgÄtt frÄn ett genusperspektiv.Huvudresultat:Jag har funnit en framstÀllning av femininitet och tvÄ framstÀllningar av maskulinitet i "The Vampire Diaries". De bÄda maskulina framstÀllningarna liknar varandra samtidigt som det finns skillnader mellan dem.

?Ibland tror jag att de tÀnker att... att det kanske bara Àr pengar? En studie om socialsekreterares upplevelser kring yrkesstatus och karriÀrmöjligheter inom Ekonomiskt bistÄnd

Studiens syfte var att undersöka hur socialsekreterare som arbetar inom Ekonomiskt bistÄnd/försörjningsstöd upplever sin yrkesstatus och vilka karriÀrmöjligheter de ser inom enheten. Fem socialsekreterare berÀttade i kvalitativa halvstrukturerade intervjuer om hur de upplever yrkesstatusen inom och utanför den egna organisationen, samt karriÀrmöjligheter inom enheten. De frÄgestÀllningar som lÄg till grund för studien var:- Hur upplever socialsekreterarna att yrkesstatusen pÄ Ekonomiskt bistÄnd uppfattas inom den egna organisationen?- Hur upplever socialsekreterarna att yrkesstatusen pÄ Ekonomiskt bistÄnd uppfattas av samarbetspartners?- Vilka karriÀrmöjligheter ser socialsekreterarna inom Ekonomiskt bistÄnd? Analysen utgick frÄn tidigare forskning inom omrÄdet samt frÄn tvÄ teoretiska perspektiv; Jane E. Dutton, Janet M.

Elevers bedömning av lÀrare - rÀtt vÀg till högre yrkesstatus?

Jansson, J & Johansson, J (2009). Elevers bedömning av lÀrare - rÀtt vÀg till högre yrkesstatus? Malmö: LÀrarutbildningen Malmö högskola Examensarbetet behandlar bedömning av lÀrare utifrÄn KAMEL - projektet. Elva lÀrare har intervjuats kring detta, varav tre har deltagit i projektet. Syftet med examensarbetet Àr att undersöka vad lÀrare anser om projektet, hur de ser pÄ relationen mellan lÀrarprofession och bedömning av lÀrare samt att synliggöra ett samhÀllsperspektiv pÄ bedömning.

LÄgstatusanstÀllda kontra högstatusanstÀllda : FörhÄllningssÀtt och upplevelser kring yrkesrollen

Uppsatsen syftar till att undersöka likheter och skillnader kring anstÀlldas förhÄllningssÀtt och upplevelser till deras arbete beroende pÄ om deras yrke anses ha hög status eller lÄg status. I den teoretiska referensramen belyser jag relevant teori till mitt forskningsomrÄde. Den inleds med en redogörelse för yrkesstatus och nÀrliggande begrepp för att pÄ en grundlÀggande nivÄ kunna förklara dess innebörd. PÄ sÄ sÀtt kan lÀsaren fÄ en ökad förstÄelse kring forskningsomrÄdet. Vidare presenteras tidigare forskningsresultat kring yrkesstatus.

Familjetyp och förvÀntad utbildningsnivÄ : En kvantitativ undersökning om sambandet mellan familjetyp och utbildningsförvÀntningar

SammanfattningTidigare studier visar att familjetyp pÄverkar utbildning pÄ olika sÀtt. Elever som bor med ensamstÄende förÀldrar tenderar generellt att ha lÀgre betyg och testresultat, samt uppnÄr och förvÀntas uppnÄ lÀgre utbildningsnivÄ Àn elever som bor med tvÄ förÀldrar. Studier visar Àven att uppnÄdd utbildningsnivÄ pÄverkas av diverse andra variabler, sÄ som demografiska bakgrundsvariabler, socioekonomisk status samt testresultat och attityd till skola. Tidigare studier visar Àven att den effekt som socioekonomisk status pÄverkar skolval och uppnÄdd utbildningsnivÄ till stor del Àr primÀra. Det innebÀr att anledningen till att elever med lÄg socioekonomisk status uppnÄr lÀgre utbildningsnivÄ Àr för att de generellt presterar sÀmre i skolan.

Hemmet som förskola? - en studie om dagbarnvÄrdare, familjedaghem och arbetet dÀromkring

Denna studie tar upp olika faktorer som spelar in i familjedaghem och dess verksamhet och hur/om familjedaghem kan vara ett alternativ till förskolan utifrÄn förÀldrars och dagbarnvÄrdares erfarenhet. Studien tar upp skillnader i de pedagogiska verksamheterna och skildrar dessa i texten. De frÄgestÀllningar som studien baseras pÄ Àr: Hur kommer det sig att förÀldrarna har valt att ha sina barn pÄ familjedaghem istÀllet för förskola och Finns det nÄgra tydliga skillnader i den pedagogiska verksamheten pÄ familjedaghem och förskola utifrÄn dagbarnvÄrdarens och förÀldrars erfarenheter? Tidigare forskning inom detta omrÄde har bland annat tagit upp dagbarnvÄrdares yrkesstatus, olika typer av barnomsorg samt förÀldrarnas syn pÄ verksamheten i familjedaghem. Studien Àr utförd utifrÄn kvalitativa metoder med intervjuer och enkÀtundersökning.

Livsstilskompetens : - vems ansvar Àr medarbetarens hÀlsa?

Mot bakgrund av den allt mer ökande ohÀlsan i arbetslivet var syftet med uppsatsen att undersöka begreppet livsstilskompetens sÄ som det definieras av Prevent. FöretagshÀlsovÄrden var det forum jag vÀnde mig till för att inhÀmta empiriskt material. Forskningsparadigmet var hermeneutiskt och metoden sam valdes var den kvalitativa intervjun. I resultatet av undersökningen framkom att olika mÀnniskor kan ha olika attityd till egenansvar för hÀlsan samt att utvecklandet av livsstilskompetens krÀver en inlÀrningsprocess. Olika strukturella faktorer sÄ som socioekonomisk klasstillhörighet, yrkesstatus, ekonomi och kön kan hjÀlpa, eller hindra, den utvecklingen.

"VÄrdbitrÀde i hemtjÀnst." : RÄdande diskurser pÄ statlig samt praktiknÀra samhÀllsnivÄ.

Detta Ă€r en uppsats dĂ€r normer och vĂ€rderingar om vĂ„rdbitrĂ€det i hemtjĂ€nst undersöks genom kritisk diskursanalys. Datamaterial omfattar SOU-rapporten I den Ă€ldres tjĂ€nst. Äldreassistenten ? ett framtidsyrke samt tvĂ„ fokusgruppsintervjuer med omsorgspersonal frĂ„n en hemtjĂ€nstenhet. Diskursanalysen utförs i förhĂ„llande till och i samspel med sekundĂ€rlitteraturen.

1 NĂ€sta sida ->